Usein kysyttyä

Mistä Lysi-valmisteiden liivate on peräisin?

Lysi-kapseleiden liivate on nautaperäistä, joka täyttää täysin farmaseuttisen laadun vaatimukset (European Pharmacopeia). Lysi Omega-3 Moomin Aurinkohedelmä pehmytpalan liivate on peräisin kalasta. Liivate on siis täysin turvallista.

Voiko kalaöljyvalmisteita käyttää raskauden ja imetyksen aikana?

Lysi-valmisteita voi ja suositellaan käyttäväksi raskauden ja imetyksen aikana. Raskausviikon 27 jälkeen sikiö alkaa tarvita omega-3 rasvahappoja kehittymiseen ja silloin äidin varastot ”tyhjenevät” jos niitä ei saada riittävästi ravinnosta/ravintolisästä.

A-vitamiinia sisältäviä valmisteita ei suositella käytettäväksi raskauden aikana, joten kannattaa valita valmiste, joka ei sisällä tätä rasvaliukoista vitamiinia (useat kalanmaksaöljyt). Raskauden aikaiseen käyttöön soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi Lysi Omega-3 Forte.

Ravintolisien käytöstä raskauden aikana on hyvä aina konsultoida omaa lääkäriä tai neuvolaa.

Voiko Lysi Omega-3 Lemon –valmistetta antaa lapsille?

Lysi Omega-3 Lemon on vahva kalaöljytuote. 5ml=1 tl sisältää omega-3 -rasvahappoja 1540 mg. Tätä tuotetta annettaessa pienille lapsille riittää jo 1/4 tl =1,25 ml, sillä se sisältää 385 mg omega-3 -rasvahappoja. Annostusta voi nostaa iän karttuessa. Tuotteen antaminen kannattaa aloittaa varovaisesti, kuten kaikki uudet ruoka-aineet. Sitrusallergisten kannattaa huomioida, että Lysi Omega-3 Lemonissa on ainesosana luontainen sitruuna-aromi.

Omega-3 -tuotteista ei ole olemassa mitään virallisia saantisuosituksia lapsille. Yhden käytännön mukaan omega-3 -tuotteita voi antaa lapselle siitä lähtien, kun hän syö jo kalaa ruoan muodossa eli usein 1-2 vuoden iässä. Lysi-tuoteperheestä löytyy lapsille suunnattu Lysi Omega-3 Moomin, jonka tuttifrutin makuiset pureskeltavat pehmytkapselit maistuvat erityisesti lapsille. Tuote on makeutettu hammasystävällisellä ksylitolilla. Lysi Omega-3 Moomin sisältää EPA ja DHA -rasvahappoja oikeassa, 3:2 suhteessa kuten luonnonkalassakin.

Mistä johtuu Lysi Omega-3 Lemon –puolloon toisinaan ilmestyvät hiutaleet/sakka?

Sakkautuminen on kalaöljylle omainen piirre. Kalaöljy muodostuu useista eri rasvahapoista, joista EPA ja DHA ovat keskeisimmät ja tutkituimmat. Ne ovat rakenteeltaan pitkäketjuisia rasvahappoja. Tuotteessa on jonkin verran myös muita rasvahappoja ja osa niistä on lyhytketjuisia. Nämä lyhytketjuiset rasvahapot sakkautuvat alhaisessa lämpötilassa (= jääkaappisäilytys), jolloin pullon pohjalle muodostuu hiutaleita/sakkaa. Pullon pohjalle kertynyt sakka on siis kalan omia rasvahappoja, mutta vain kiinteämmässä muodossa. Monesti sakka häviää, kun tuote on hetken poissa jääkaapista huoneenlämmössä ja saattaa taas muodostua, kun tuotetta säilytetään kylmässä. Sakka ei ole vaarallista. Valmiste on täysin käyttökelpoinen eikä ole menettänyt tehoaan. Avattu tuote suositellaan käytettäväksi 8 viikon kuluessa.

Ovatko Lysi kalaöljyt ja kalanmaksaöljyt puhtaita ja turvallisia?

Lysin toimintaa ohjaavat useat kansainväliset laatujärjestelmät  (ISO9001, HACCP, BRC, GMP). Jokaisella tuotantoerällä on myös täydellinen jäljitettävyys aina kuluttajapakkauksesta pyyntiin saakka.

Lysi kalaöljy valmistetaan kylmäpuristamalla sardiinin ja makrillin lihasta. Lysi kalanmaksaöljyjen valmistukseen käytetään Islannin puhtaiden ja kylmien vesien turskaa, seitiä ja koljaa.

Lysi kalaöljyssä ja kalanmaksaöljyssä ei ole enää kalan proteiineja jäljellä, joten ne sopivat useimmille kala-allergisille. Herkimpien allergikkojen kannattaa aloittaa tuotteen kokeilu kuitenkin varovaisesti ja henkeä uhkaavissa allergioissa varmuuden vuoksi lääkärin valvonnassa.

Paras Lysi-tuote minulle

Lysi-sarjasta löytyy jokaiselle käyttäjälle sopiva omega-3-valmiste päivittäiseen käyttöön. Luotettavista Lysi-tuotteista saat tarvittavia omega-3-rasvahappoja. Osaan tuotteista on lisätty myös D- ja E-vitamiineja.

Lue lisää

Vastuullisuus

Lysin toiminnan kulmakivi on vastuullisuus ympäristön hyvinvoinnista. Kalanpyynnissä noudatetaan kestävän kalastuksen periaatteita ja pyyntiin käytetään vain elinvoimaisia, uusiutuvia kalakantoja, joiden olemassaolo ei ole uhattuna.

Lue lisää