Rasvahapot ravinnosta

Omega-3 on yksi terveydelle tärkeimmistä rasvahapoista, jota pitää saada riittävästi ravinnosta. Rasvahappoja on useita erilaisia ja ne vaikuttavat rasvan laatuun. Miten erotat laadukkaat rasvat ja mihin kaikkeen rasvoilla voi vaikuttaa?

Rasvahapot voidaan jakaa pehmeisiin eli tyydyttymättömiin ja koviin eli tyydyttyneisiin rasvoihin. Ne voi erottaa yksinkertaisimmillaan ulkonäön perusteella. Mitä juoksevampaa rasva on, sitä terveellisempää se yleensä on. Tarkemmin rasvahappoja voidaan luokitella myös monityydyttymättömiin ja kertatyydyttymättömiin rasvahappoihin.

“Rasvan laatu on ihmiselle tärkeää. Rasvan sisältämät rasvahapot kertovat rasvan laadusta. Terveyden kannalta monityydyttymättömissä rasvoissa on meille välttämättömiä rasvahappoja, sillä elimistö ei pysty valmistamaan niitä itse. Omega-3 ja omega-6 –rasvahapot kuuluvat tällaisiin rasvahappoihin ja niitä pitää saada ravinnosta. Näitä elimistö käyttää valmistaakseen lisää muita tarpeellisia rasvahappoja”, ravitsemussuunnittelija ETM Heli Salmenius-Suominen kertoo.

Terveen ihmisen ei kuitenkaan tarvitse laskea rasvahappojen saantiaan grammoissa.

“On hyvä muistaa, ettei kaikkea rasvaa tarvitse vältellä, mutta laatu on tärkeää. Mukana ruokavaliossa saa olla reilustikin hyvälaatuista rasvaa”, Salmenius-Suominen painottaa.

Mitä aikuinen tarvitsee?

Aikuisen pitäisi saada pari ruokalusikallista kasviöljyä päivittäin, 2-3 kala-ateriaa viikossa ja 2-3 ruokalusikallista pähkinöitä tai siemeniä päivässä. Ikääntyneet, haurasrakenteiset henkilöt, joiden ruokahalu on huono, voivat käyttää runsaammin rasvaa, koska energian saanti voi jäädä liian vähäiseksi.

“Kalaruoan määrää kannattaisi lisätä, sillä hyviä reseptejä eri kausien kaloille löytyy paljon. Valitse aina kalavaihtoehto, jos sitä on tarjolla, esim. lounasravintolassa. Myös pakastealtaasta löytyy kaupoissa hyviä vaihtoehtoja. Kala on erinomainen hyvien omega-rasvahappojen lähde”, Salmenius-Suominen neuvoo.

Kasviöljyistäkin saa Salmenius-Suomisen mukaan hyviä rasvahappoja, jos ei esimerkiksi pysty allergian takia syömään kalaa. Terveellinen ja monipuolinen ruoka on kuitenkin kaiken perusta, kuten Heli Salmenius-Suominen muistuttaa.

Omega-rasvahapoilla on tutkimusten mukaan erityisen suuri merkitys sydämen ja verisuonten terveydelle, aivoterveydelle ja näölle.

Ravintolisävalmisteissa ja niiden koostumuksessa on eroja. Siksi onkin hyvä miettiä ravintolisän tarvetta ja oikean tuotteen valintaa asiantuntijan kanssa.

Erityisenä haasteena Salmenius-Suominen pitää suomalaisilla liian suurta tyydyttyneen eli kovan rasvan saantia. Kovan rasvan saannin pitäisi olla korkeintaan  10 prosenttia päivän energiamäärästä, mutta vain 5 prosenttia aikuisista saavuttaa tämän suosituksen.

“Rasvan laadun parantaminen olisi tärkeää. Tutkimuksissa nähdään terveyshyötyjä siitä, että tyydyttyneen rasvan lähteitä vaihdetaan tyydyttymättömiin. Yksipuolinen ruokavalio ja erilaiset trendidieetit taas voivat aiheuttaa liian vähäistä hyvälaatuisen rasvan saantia.”

Luotettavista ja vastuullisesti tuotetuista Lysi Omega-3 -tuotteista saat elimistön tarvitsevia omega-3-rasvahappoja. Osaan tuotteista on lisätty myös D- ja E-vitamiineja. Tutustu laadukkaisiin Lysi Omega-3 valmisteisiin sivuillamme.

Riitta Rautakoura, Doctrina Oy tekstin pohjalta.

Paras Lysi-tuote minulle

Lysi-sarjasta löytyy jokaiselle käyttäjälle sopiva omega-3-valmiste päivittäiseen käyttöön. Luotettavista Lysi-tuotteista saat tarvittavia omega-3-rasvahappoja. Osaan tuotteista on lisätty myös D- ja E-vitamiineja.

Lue lisää

Vastuullisuus

Lysin toiminnan kulmakivi on vastuullisuus ympäristön hyvinvoinnista. Kalanpyynnissä noudatetaan kestävän kalastuksen periaatteita ja pyyntiin käytetään vain elinvoimaisia, uusiutuvia kalakantoja, joiden olemassaolo ei ole uhattuna.

Lue lisää